lunedì 11 febbraio 2013

Gjimave, një pjatë tradicionale karnaval në traditën e komunave shqiptare të Molise


Neni dhe fotografi nga Maria Assunta Fazzano - Campomarino / Këmarin (Cb)

Ndërsa i afrohemi ditët e fundit të karnaval ishte shpeshta, e zakonshme në kuzhinat e Molise shqiptare, përgatitjen e "gjimave" pjatë (djathi dhe vezë), të cilit bazë përbërësit janë qengji (qengri) dhe djathë integruar (djath ratuor).

Gjatë shekujve recetë ka qenë Ndikuar e kuzhinës italiane, të tilla si prania e domate apo patate, e cila është nganjëherë ziera, pure dhe e kombinuar me djathë dhe përzierje vezë.

Sot gjellë është pjesë e gastronomise të shqiptarëve Campomarino zakonshme, Montecilfone, Portocannone dhe Ururi, dhe gjyshet arbëreshe për të paraqitur atë në tryezë, kryesisht në Shrove martën dhe të Pashkëve e hëna.

Më poshtë ju do të shihni versionin origjinal të recetë në traditën e qytetit të Ururi. Fotot, megjithatë, lidhen me pjatë "kontaminuar" nga prania e domate.

Gjimaveja (djathi dhe vezë)
Përbërësit për 4 persona
1 kg. mish qengji (qengër) në copa, vaj ekstra i virgjër ulliri, 4 vezë, supë perimesh, majdanoz, parmesan dhe Pecorino djathë, piper terren fllad, një karafil të hudhër, kripë për shije

Përgatitje
Le kuzhinier qengjin (prerë në copa) me vaj pak ', hudhër dhe një majë e kripë. Kur mishi është i thekur, shtoni aksioneve (në disa variante "kontaminuar", ju mund të zëvendësojë supë me domate të freskëta apo të ruan, shih foton) dhe të vazhdojë deri mishi është i gatuar mirë dhe ujë të shtuar ngrirë.


Në një tas, mundi 4 vezë (thirrjet origjinale recetë për një vezë kokë-, por nëse gjellë është shërbyer si i dyti është e preferueshme për të përdorur një vezë çdo dy njerëz) me një 'pak majdanoz dhe piper, një majë e kripë dhe djathë integruar. Merrni në hapësirat tigan ku paguajnë me një lugë, përzierje e vezë dhe djathë, kthehet butë.
Kur vezët bymehet, gjimaveja është gati për t'u shërbyer.



 
 
        ..

Nessun commento:

Posta un commento